Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΠΟΣΟ «ΓΝΗΣΙΟ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓNHΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ Ή ΠΟΣΟ «ΚYΡΟΣ» ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ


Για ποιο λόγο οι περισσότεροι πολίτες πηγαίνουν στην Αστυνομία για να επικυρώσουν ένα φωτοαντίγραφο ή για να κάνουν το γνήσιο της υπογραφής σε μια υπεύθυνη δήλωση?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Α)Η σφραγίδα της Αστυνομίας και η υπογραφή του Αστυνομικού είναι πιο έγκυρη…
Β)Οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες τους στέλνουν στην Αστυνομία…

Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω…

Οι πολίτες χρόνια, δεκαετίες τώρα πηγαίνουν στην Αστυνομία για να επικυρώσουν ένα φωτοαντίγραφο ή για να κάνουν το γνήσιο της υπογραφής, αυτήν έχουν μάθει αυτήν εμπιστεύονται…( όχι ότι δεν μας τιμάει η εμπιστοσύνη σας αλλά…)

Χωρίς πλάκα αυτό που λέγεται «Ελληνικό Κράτος» έχει φορτώσει τα πάντα στην Αστυνομία, θα θυμούνται οι παλιότεροι ότι η Αστυνομία έβγαζε Πολεοδομικές Άδειες, ακόμα προσέρχονται πολίτες στο τμήμα και ψάχνουν ένα αντίγραφο της Πολεοδομικής Άδειας που εξέδωσε ο Μοίραρχος το 1960, 1970 κ.λ.π. ή εξέδιδε άδειες υγειονομικών καταστημάτων αλλά όλα αυτά σε επόμενο κείμενο.

Δεδομένου των ανωτέρω, δεν θεωρώ περίεργο που οι πολίτες συνεχίζουν να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα για το γνήσιο υπογραφής και την επικύρωση των φωτοαντιγράφων …είναι πεπεισμένοι ότι η σφραγίδα της Αστυνομίας και η υπογραφή του Αστυνομικού είναι η πλέον έγκαιρη, σκέφτεται ο πολίτης: « να επικυρώσω το έγγραφό μου στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στο Συγκοινωνιών κ.λ.π. και μετά να έχω πρόβλημα και να ταλαιπωρηθώ , ας πάω στην Αστυνομία εξαρχής για να γίνει η δουλειά μου…».

Όχι φίλε πολίτη δεν τα λέω αυτά γιατί βαριέμαι να βεβαιώνω το γνήσιο της υπογραφής και να επικυρώνω φωτοαντίγραφα απλά το θεωρώ καθήκον μου να σε συμβουλεύσω για το τι πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά που θα πας σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία – ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε- και ο υπάλληλος θα απαιτήσει επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αναγκάζοντας σε να φύγεις να πας στο κοντινότερο Α.Τ. και να επιστρέψεις.

Λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση φίλε πολίτη τρίψε του στην μούρη το άρθρο 11 του Ν 2690/1999 όπου αναφέρεται ρητά ότι «Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερομένου γίνεται, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή, βάσει του δελτίου ταυτότητας(πλέον ίδια ισχύ εκτός από το διαβατήριο έχει και η άδεια ικανότητας οδήγησης και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων …» και ως Διοικητική αρχή νοούνται ΟΛΕΣ(μα ΟΛΕΣ) οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού και μην ξεχνάμε και τα Κ.ΕΠ..

Α! για να μην το ξεχάσω θα σου πω ακόμα ένα μυστικό – πολύ κρυφό όμως αφού το αγνοούν κατά όπως φαίνεται σχεδόν όλες οι δημόσιες Υπηρεσίες.
"Δεν απαιτείται βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερομένου, όταν προσέρχεται αυτοπροσώπως για υποθέσεις του στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ή τα Κ.Ε.Π., προσκομίζοντας το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα πρωτότυπα έγγραφα.’’(Άρθρο 11 Ν.2690/1999).
(Που με απλά λόγια σημαίνει : Τι το θέλεις ρε μεγάλε το επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ταυτότητας μου αφού με βλέπεις μπροστά σου και σου έδειξα ήδη την ταυτότητα μου. Τι συμβαίνει δεν πιστεύεις στα μάτια σου;)

Τώρα θα μου πείτε τι κόλλημα τρώω εγώ με το γνήσιο της Υπογραφής και την επικύρωση των φ/φων. Ε λοιπόν δεν θέλετε ξέρετε πόσοι αστυνομικοί ασχολούνται με τα καθήκοντα αυτά, αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά, βάζοντας σφραγίδες αντί να περιπολούν. Λοιπόν την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να πάτε σε ένα Αστυνομικό Τμήμα για μια «επικύρωση» σκεφτείτε σας παρακαλώ πολύ πρώτα όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου