Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ; (*)


Γιατί τέλος πάντων το ερώτημα αυτό ταλανίζει τόσο πολύ πολιτικούς, δημοσιογράφους και κάθε είδους ευκαιριακούς σχολιαστές; Γιατί όλοι εναγωνίως αναζητούν μια απάντηση λες και είναι η λύση όλων των προβλημάτων μας; Γιατί δεν ακούμε να τίθενται με τον ίδιο ζήλο και την ίδια συχνότητα παρόμοια ερωτήματα όπως «Τι παιδεία θέλουμε», «Τι υγεία θέλουμε;» κτλ . Από πού τέλος πάντων πηγάζει όλο αυτό το ενδιαφέρον και το κυριότερο, που αποσκοπεί;

Κανείς δεν αμφισβητεί το ότι η εγκληματικότητα είναι ένα πρόβλημα σοβαρό που επηρεάζει την καθημερινότητα μας. Σχεδόν όμως ποτέ δεν τίθεται στην σωστή του διάσταση, σχεδόν ποτέ κανείς δεν λέει ότι η εγκληματικότητα είναι πρόβλημα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, πολύπλευρο και πολυδιάστατο και ότι σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αντί γι’ αυτό η ευθύνη επιρρίπτεται σχεδόν εξολοκλήρου στην Αστυνομία.

Σαν Αστυνομικός θίγομαι βαθύτατα και αγανακτώ όχι τόσο γιατί ακούω να ισοπεδώνουν, ελαφρά την καρδία, το έργο χιλιάδων φιλότιμων Αστυνομικών, όχι τόσο γιατί θίγομαι σαν προσωπικότητα όταν με χαρακτηριστική άνεση με βρίζουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά γιατί υποτιμούν την νοημοσύνη μου όταν νομίζουν ότι δεν μπορώ να καταλάβω την σκοπιμότητα πίσω από όλα αυτά. Η Αστυνομία φταίει για όλα τελεία και παύλα. Ξέρετε γιατί; Γιατί κάποιος αποποιείται πιο εύκολα τις ευθύνες του όταν βρίσκει κάποιον άλλον να του τις φορτώσει!!!

(Υπάρχουν ευτυχώς και οι σοβαρές και ψύχραιμες φωνές στον χώρο των δημοσιογράφων. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από άρθρο του Στ. Θεοδωράκη στον ιστότοπο protagon.gr την 07/12/2009 με τον εύστοχο τίτλο «ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ «ΜΠΑΤΣΟΙ»

«Γενικότερα πάντως το τελευταίο διάστημα οι υποδείξεις και η κριτική στην Αστυνομία είναι το νέο εθνικό μας σπόρ. Κάποτε όλοι είχαμε λύσεις για την πολιτική. Τώρα όλοι είναι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και Αστυνόμευσης. Ο Συνασπισμός, ο Καρατζαφέρης, οι καθηγητές, οι πρυτάνεις, οι φοιτητές, οι γονείς και οι κηδεμόνες. Όλοι λένε στην Αστυνομία τι πρέπει να κάνει αλλά κανείς δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ( ώστε να μην έχουμε ανάγκη την αστυνομία που θα κάνει αυτό που δεν θέλουμε να κάνει).» (!!!)

(*) έκανα μια πρόχειρη αναζήτηση στο GOOGLE με τις παρακάτω φράσεις, τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά:
«Τι Αστυνομία θέλουμε;» 8.190 αποτελέσματα
«Τι Παιδεία θέλουμε;» 547 αποτελέσματα
«Τι Υγεία θέλουμε;» 7 αποτελέσματα
«Τι Δικαιοσύνη θέλουμε;» 7 αποτελέσματα
«Τι πολιτικούς θέλουμε;» 5 αποτελέσματα
«Τι κυβέρνηση θέλουμε;» 5 αποτελέσματα

2 σχόλια:

  1. Σαν απλός πολιτης,εκνευρίζομαι αφάνταστα εδώ και χρόνια,οταν βλέπω γύρω μου το εξής παράδοξο.Πολίτες γκρινιάζουν όταν βλέπουν αστυνομικούς να περιπολούν,να κάνουν ελέγχους σε αυτοκίνητα κτλ.Η πιο συνηθισμένη ατάκα που ακούω ειναι "μα τι γίνεται?χούντα έχουμε?γιατί τόσοι μπάτσοι?".Και την επόμενη ακριβώς μέρα,αν γινει κάποια ληστεία ή κάποιο άλλο περιστατικό που θίγει τα συμφέροντα τους,αναφωνούν γεμάτοι αγανάκτηση"μα που είναι η αστυνομία?τζάμπα τους πληρώνουμε?".Αν αυτό δεν είναι σχιζοφρένεια,τότε τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοι μου, εγω εχω μια αποψη στο ερωτημα αυτο!!
    Μια Αστυνομια,που η εκαστοτε Κυβερνηση θα οριζει εναν αξιο Αρχηγο και θα του δινει την εξης εντολη:
    <> Τιποα αλλο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή