Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «Η ΕΛ.ΑΣ» Ή ΑΛΛΙΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Τι είναι αυτό που οι Αστυνομικοί μεταξύ μας λέμε με μια λέξη ΑΠΟΦΑΣΗ; Θα το εξηγήσω με απλά λόγια, για τους πολίτες που δεν ξέρουν και για τους συναδέλφους που έχουν την τύχη να μην έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ευγενές καθήκον. Πρόκειται για καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλεται στον κατηγορούμενο κάποια ποινή. Η ποινή αυτή αποτελείται από μέρες ή μήνες φυλάκισης στους οποίους προστίθεται πολλές φορές και κάποια χρηματική ποινή. Φυσικά και η φυλάκιση εξαγοράζεται που σημαίνει ότι μετατρέπεται και αυτή σε χρήματα κι αν προσθέσεις και τα λεγόμενα δικαστικά έξοδα έχεις την εξής απλή εξίσωση:
Δικαστική απόφαση = χρήματα που πρέπει να πληρώσεις για να εξασφαλίσεις την ελευθερία σου
Τι αδικήματα αφορούν αυτές οι αποφάσεις; Δεν πρόκειται βέβαια για σοβαρά αδικήματα και κατά τη γνώμη μου η πλειοψηφία τους ανήκει σε μια από τις εξής δύο μεγάλες κατηγορίες
1. Τις παραβάσεις του ΚΟΚ (βλ. οδήγηση χωρίς δίπλωμα και άλλα τέτοια)
2. Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΒΕ, ΙΚΑ κτλ)
Από ότι καταλαβαίνετε μπορεί να συμβεί στον καθένα. Εφ’ όσον λοιπόν ο κατηγορούμενος δεν εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου θα δικαστεί ερήμην, όποτε το Δικαστήριο θα αφού βγάλει τον λογαριασμό… ούπς συγγνώμη την απόφαση του ήθελα να πω θα την στείλει που αλλού; στην αγαπημένη μας Αστυνομία. Και τότε ξεκινάει το κυνήγι των φυγόποινων. Χιλιάδες αστυνομικοί, χιλιάδες εργατοώρες θυσιάζονται σε αυτό το άχαρο καθήκον. Πάρτε μια ιδέα…
Κανονικά και επαναλαμβάνω κανονικά ο αστυνομικός πρέπει να βρει όσο πιο σύντομα γίνεται τον φυγόποινο να τον συλλάβει και να τον οδηγήσει ενώπιον του ταμείου… εεε του δικαστηρίου ήθελα να πω. Εμείς όμως που ζούμε και υπηρετούμε στην επαρχία προτιμούμε να ακολουθούμε μια λίγο διαφορετική τακτική. Ο φυγόποινος (τι βαρύγδουπος όρος δεν συμφωνείτε; ) μπορεί να είναι ο μπακάλης, ο φούρναρης, ο περιπτεράς, ο γείτονας μας και αυτό απαιτεί μια προσεκτικότερη προσέγγιση
ΒΗΜΑ 1ο Ευγενική προσέγγιση/ ενημέρωση
ΕΣΥ: Κύριε Α. έχετε μια απόφαση, το ξέρετε; (ρητορική ερώτηση γιατί το ξέρετε ότι το ξέρει)
Κος .Α : (κενό βλέμμα ή τάχα έκπληκτο) Εεεε… τι εννοείτε;
(Του εξηγείς όσο πιο απλά μπορείς)
Κος Α. : Αααααα… αυτό εννοείτε, νόμιζα ότι το είχε ταχτοποιήσει ο δικηγόρος μου (ή ΠΟΤΕ δεν πήρα κλήση για να παραστώ σε αυτό το δικαστήριο, άδικα με καταδίκασαν ή θα το πλήρωνα άλλα η γυναίκα μου πέταξε κατά λάθος το χαρτί κτλ………)
ΕΣΥ: τέλος πάνων κ. Α να το τακτοποιήσετε για να μην έχετε μπλεξίματα (έμμεση απειλή Νο 1)
Κος Α: Ναι, ναι μα τι λέτε Δευτέρα πρωί πρωί θα το πληρώσω.
ΒΗΜΑ 2ο Υπενθύμιση
ΕΣΥ: κ. Α πέρασαν δυο εβδομάδες και δεν πληρώσατε ακόμα, γιατί;
Κος Α: Το ξέρω, το ξέρω μέχρι το τέλος της εβδομάδας περιμένω κάτι χρήματα που μου χρωστάνε μόλις τα πάρω θα πληρώσω αμέσως.
ΕΣΥ: Εντάξει αλλά καταλαβαίνετε είναι δύσκολη κι εμένα η θέση μου, δεν θέλω να βρω κανέναν μπελά (έμμεση απειλή Νο 2)
Το βήμα 2ο μπορεί να επαναληφθεί και άλλες φορές μέχρι ο κος Α να πληρώσει ή μέχρι να εξαντληθεί κάθε υπομονή, διακριτικότητα, ευγένεια και καλή θέληση οπότε φτάνουμε στο τελικό βήμα:
ΕΣΥ : κα Α που είναι ο σύζυγος σας; (εννοείται ότι πλέον ο κος Α σε αποφεύγει όπως ο διάβολός το λιβάνι και δεν πάει ούτε στο μαγαζί του)
Κα Α.: Εεε … δεν ξέρω μάλλον στο σπίτι
ΕΣΥ: ΩΡΑΙΑ. Πείτε του όμως ότι αν δεν πληρώσει την απόφαση καλά θα κάνει μα μην ξαναβγεί από εκεί γιατί όπου να τον δω θα τον συλλάβω.
Κ α τ α λ α β α τ ε;
Πλέον δεν πρόκειται να ακούσεις άλλες δικαιολογίες οπότε είτε ο κος Α πληρώνει επιτέλους είτε τον συλλαμβάνεις(οπότε και σίγουρα πληρώνει), βρίζοντας τον εαυτό σου που δεν το έκανες από την αρχή.
Καθαρή Αστυνομική δουλειά δεν συμφωνείτε; Το χρέος στην κοινωνία πληρώνεται η τάξη αποκαθιστάται, τέλος καλό όλα καλά για όλους εκτός από εσένα που πλέον ο κος Α σε κοιτάει με μισό μάτι και που σκέφτεσαι πώς να πας και να του πεις:
-Κύριε Α ξέρετε έχετε μια καινούργια απόφαση………(!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου