Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «Η ΕΛ.ΑΣ» Ή ΑΛΛΙΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, Β΄ ΜΕΡΟΣ



Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Όσον αφορά στις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, είναι σωστό το κράτος να χρησιμοποιεί την Αστυνομία και την ποινική δικαιοσύνη για να εισπράξει αυτά που του χρωστάνε; Δεν διαθέτει άλλους μηχανισμούς πχ Εφορία που θα μπορούσανε να κάνουνε αυτή τη δουλεία; Θα μου πείτε εδώ θέλουν να κάνουν την φοροδιαφυγή ποινικό αδίκημα, να κάνει δηλαδή η Αστυνομία την δουλειά της εφορίας. Άλλη μια κοινωνική τρύπα που καλείται να βουλώσει η Αστυνομία.

Όσον στα αφορά άλλα μικροαδικήματα, έκανες πχ μια τροχαία παράβαση όπως οδηγούσες υπό την επήρεια αλκοόλ. Σοβαρό αδίκημα; Σοβαρότατο. Πρέπει να πάει ο παραβάτης φυλακή; Ε όχι, (οι φυλακές ήδη ασφυκτιούν). Τι κάνει λοιπόν το Δικαστήριο; Μετατρέπει όπως είπαμε την ποινή σε χρήμα.

Συμπέρασμα 1ο : αν έχεις λεφτά να πληρώνεις μπορείς να παραβαίνεις ανενόχλητος τους νόμους.

Συμπέρασμα 2ο : τα δικαστήρια και κατ’ επέκταση το Κράτος ενδιαφέρεται μόνο να εισπράττει χρήματα. Γιατί να μην επιβάλουν τα δικαστήρια εναλλακτικές ποινές; Βάλε για παράδειγμα τον προηγούμενο παραβάτη να προσφέρει κοινωνική εργασία σε ένα νοσοκομείο όπως το ΚΑΤ όπου καταλήγουν τα θύματα των τροχαίων. Ίσως η εμπειρία να τον κάνει να αναθεωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου